Μια περίληψη μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition εξετάζει εάν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου γνωστών ως μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να μειωθούν με την κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.
Οι ερευνητές από το Pennsylvania State University και το Ohio State University λένε ότι είναι οι πρώτοι που μελετούν εάν τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του πράσινου τσαγιού στο έντερο θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα όνομα που αναφέρεται σε μια ομάδα παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου. εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.
Η American Heart Association Trusted Source (AHA) απαριθμεί αυτούς τους παράγοντες κινδύνου όπως: υψηλή γλυκόζη στο αίμα, χαμηλή HDL («καλή» χοληστερόλη), υψηλά τριγλυκερίδια, μεγάλη περίμετρος μέσης και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 35% των ενηλίκων Αμερικανών και το 50% των Αμερικανών ηλικίας 60 ετών και άνω εκτιμάται ότι έχουν μεταβολικό σύνδρομο.
Ο Δρ Richard Bruno, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ανθρώπινης διατροφής στην Πολιτεία του Οχάιο, έχει μελετήσει εάν οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου για περισσότερα από 15 χρόνια.
Ο Δρ. Bruno εξήγησε σε μια δήλωση στο Medical News Today ότι η προηγούμενη έρευνα της ερευνητικής του ομάδας για τρωκτικά βρήκε ότι τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού μειώνουν τις καρδιομεταβολικές επιπλοκές «σε συνδυασμό με» τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ευεργετικών μικροβίων στα έντερα και της λιγότερης διαπερατότητας στο έντερο. τείχος.
Αυτή η έρευνα, καθώς και η προσπάθεια να δοθεί στους ανθρώπους ένα «εργαλείο με βάση τα τρόφιμα» για τη βελτίωση της υγείας τους, ενέπνευσαν την τρέχουσα μελέτη.
Πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι
Ο Δρ. Μπρούνο και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με 40 συμμετέχοντες. Από αυτούς, οι 21 είχαν μεταβολικό σύνδρομο και οι 19 ήταν υγιείς ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί, με άλλες φυλετικές/εθνοτικές ομάδες να «εκπροσωπούνται αλλά σε περιορισμένο βαθμό».
Στους συμμετέχοντες δόθηκαν κόμμι που περιείχαν κατεχίνες, που ισοδυναμούσαν με πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι, για 28 ημέρες. Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν άλλες 28 ημέρες παίρνοντας εικονικό φάρμακο, με ένα μήνα ενδιάμεσα όπου δεν έπαιρναν κανένα συμπλήρωμα.
Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μια ένωση που βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως τα μούρα και τα μήλα, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε πολυφαινόλες κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές παρακολουθώντας τη γλυκόζη αίματος νηστείας, την ινσουλίνη, τα λιπίδια και τις διατροφικές πολυφαινόλες των συμμετεχόντων πριν από την έναρξη της μελέτης και τις ημέρες 14 και 28 κάθε παρέμβασης. Χρησιμοποίησαν συγκεντρωμένα δείγματα κοπράνων για να αξιολογήσουν την εντερική φλεγμονή.
Πράσινο τσάι: μέρος του διαλύματος
Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη μελέτη με υψηλή συμμόρφωση και δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλαγές στη μάζα σώματος.
Οι ερευνητές βρήκαν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο στο αίμα και μείωσε τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
«Τα ευρήματα στους ανθρώπους είναι αρκετά συναρπαστικά γιατί επιβεβαιώνουν μερικά από τα ευρήματα που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως σε τρωκτικά που είχαν συμπληρωθεί με πράσινο τσάι», εξήγησε ο Δρ. Μπρούνο.
«Η σημασία της υγείας του εντέρου για τον άνθρωπο αποδεικνύεται από την έρευνά μας και υποδηλώνει ότι διατροφικοί παράγοντες όπως το πράσινο τσάι που είναι πλούσιο σε κατεχίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου δυσανεξίας στη γλυκόζη περιορίζοντας τη φλεγμονή του εντέρου και βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντέρου».
— Δόκτωρ Ρίτσαρντ Μπρούνο
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο συχνά δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη πέρα από την υποχρέωση δίαιτας και άσκησης. «Η δουλειά μας δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει τη δυνατότητα να είναι μέρος της λύσης για τη διαχείριση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου», είπε ο Δρ. Bruno.
Η Roxana Ehsani, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, διατροφολόγος και εκπρόσωπος των εθνικών μέσων ενημέρωσης για την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, σημείωσε ότι η ποσότητα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί να είναι προβληματική για μερικούς ανθρώπους.
Η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε υψηλές δόσεις, επεσήμανε, μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε βλάβες οργάνων.
Ο Ehsani είπε επίσης ότι θα ήταν χρήσιμο εάν η μελέτη είχε σημειώσει εάν οι συμμετέχοντες έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη ή καφεΐνη.
Ένα μόνο φλιτζάνι πράσινο τσάι καθημερινά
Αυτή η μελέτη είναι σύμφωνη με άλλες που δείχνουν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία, δήλωσε στο MNT η Kristin Kirkpatrick, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος και συγγραφέας.
«Η φλεγμονή είναι η βάση οποιασδήποτε ασθένειας και μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, την υγεία του εντέρου και την ψυχική υγεία», έγραψε. «Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει να ωφελήσει την υγεία πέρα από αυτό που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη».
Ωστόσο, η Kirkpatrick είπε ότι δεν θα βιαστεί να συστήσει την κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε έναν πελάτη.
«Δεδομένου ότι ο κλάδος των συμπληρωμάτων δεν ελέγχεται, πιθανότατα θα επικεντρωνόμουν στην [την κατανάλωση πράσινου τσαγιού] έναντι μιας μορφής συμπληρωμάτων», είπε.
Το κλειδί όταν πίνετε πράσινο τσάι, σύμφωνα με τον Kirkpatrick, «είναι να είστε καθαρολόγοι και να πίνετε πράσινο τσάι ή matcha χωρίς πρόσθετα ή πρόσθετα σάκχαρα».
Πάρα πολλά για να τα ανεχτούμε
Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν εκχύλισμα ίσο με πέντε φλιτζάνια πράσινου τσαγιού, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να πιουν το ισοδύναμο τσάι σε μια μέρα, είπε ο Ehsani στο MNT.
«Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή μπορεί να είναι υπερβολική ποσότητα καφεΐνης για να την ανεχθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση ενός μόνο φλιτζανιού πράσινου τσαγιού την ημέρα ως συνήθεια μπορεί επίσης να αποφέρει οφέλη για την υγεία.
«Η κατανάλωση [ένα φλιτζάνι] πράσινου τσαγιού κάθε μέρα και η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί και θα ωφελήσει επίσης το σάκχαρο του αίματος σε νηστεία».
— Ρωξάνα Εχσάνη, διατροφολόγος
Τα άτομα που θέλουν να καταναλώσουν συμπληρώματα πράσινου τσαγιού θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τους γιατρούς τους, τόνισε η Ehsani, προειδοποιώντας:
«[H]υψηλές δόσεις εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι τοξικές και μπορεί να επηρεάσουν οποιαδήποτε άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα παίρνετε επίσης», έγραψε. .
.png)